יום טיול לכל המשפחה - איזור בית גוברין

בואו לקרוא ולהכיר מעט יותר את מערות בית גוברין והגן הלאומי שבשטחו הן שוכנות. הגעה למערות יכולה להוות ציר ליום טיול מהנה לכל המשפחה. שימו לב כי המערות מהוות אטרקציה פופולארית במיוחד, וכלן עדיף שלא להגיע לאיזור בחגי ישראל, שאז תוכלו לפגוש במקום את המוני ישראל...

הגן הלאומי בית גוברין משתרע על שטח של כחמשת אלפים דונם באזור שפלת יהודה. איזור השפלה ידוע בגבעות הרכות והעגלגלות המעטרות את פני השטח, בעדינות, או כפי שהן נקראות, נוף חמוקיים. הגבעות האלו ידעו מתיישבים רבים, אשר השכילו להשתמש בתכונות המיוחדות שלהן ולחצוב בהן מערות רבות.

הגן הלאומי מכיל אתרים רבים מתקופות שונות לאורך ההיסטוריה. בשער הגן, תקבלו דפדפת מידע באמצעותה תוכלו להתמצא בשטח ולבקר באתרים. אפשר להלך ברגל בין האתרים או לנסוע בניהם ברכב. בשתי השבתות הקרובות תיערך במערות פעילות מיוחדת.

מערות בית גוברין

הגבעות הרכות המאפיינות את איזור השפלה בנויות בעיקר מסלעי קרטון. מעל הקרטון הרך מחד ועמיד לבליה מאידך, משתרעת שיכבה דקה של גיר קשה, נארי בלשון הגיאולוגים. את התנאים המיוחדים הללו, שהיום נלמדים באוניברסיטאות, הכירו המתיישבים הקדומים מבלי לקרוא להם בשמות ולעשות עליהם עבודות מחקר.

הם חצבו באזור מערות שונות לשימושים שונים. ראשית כל שימש הקרטון הנחצב למטרות בניה ושנית, החלל שנוצר שימש לקבורה, לגידול יונים, מחילות מסתור ועוד. בשטח הגן הלאומי פזורות מערות רבות. המערות המומלצות במיוחד לביקור הן מערות הצידונים, מערות בהן נקברו אנשי העיר מרשה במאות השנייה והשלישית לפני הספירה.

במערות המלבניות כוכי קברים מרשימים וציורי קיר מרהיבים. מערות שנחפרו מאוחר יותר הן מערות הפעמון. חציבתן החלה מלמעלה. פתח צר יחסית נחצב בשכבת הנארי ולאחריה המערה התרחבה למדי בשכבת הקירטון. מערה מעניינת נוספת היא מערת הקולומבריום אשר שימשה ככל הנראה לגידול יונים.

לא רק מערות

איזור בית גוברין ידוע בעיקר בזכות מערותיו. אולם כדאי לדעת שבשטח הגן הלאומי ישנם עוד אזורים מומלצים לביקור. שרידי שתי ערים עתיקות ממוקמים בשטח הגן הלאומי.

במקום הגבוה ביותר מתנשא תל מרשה, אשר ראשיתה של העיר מרשה בתקופת המקרא. פריחתה של העיר הייתה בתקופה ההלניסטית, אז גם תושביה עברו גיור על ידי צאצאי החשמונאים.

עיר נוספת, נמוכה ומאוחרת יותר היא בית גוברין, או בשמה הרומאי אליותרופוליס. בשטח העיר הרומית נמצא גם האמפיתיאטרון ששימש לקרבות גלדיאטורים. גם מהתקופה הביזנטית והצלבנית נותרו באתר שרידים מרשימים.

החיים במערות זה משחק

שלא תבינו אותי לא נכון, המערות והשרידים הארכיאולוגים מרהיבים למראה. אולם, כאשר מצליחים להחיות את האבנים הללו ולספר את סיפורם של האנשים אשר בנו אותן וחיו בהן החוויה גדולה שבעתיים.

ברשות הטבע והגנים מזמינים אתכם בימי שבת, אל מסע מתחת לפני השטח בליווי שחקנים ומדריכים אשר יספרו את האמת והאגדה על החיים במערות. בנוסף, יהיו באתר דוכני מזון וסדנאות יצירה.

קיראו המלצות על צימרים לדתיים שומרי שבת